Bu yazımda Almanya’da çalışma izni alma konusunda aklınıza takılan tüm soruları yanıtlamaya çalışacağım. Öncelikle ilk olarak bilmelisiniz ki Almanya’da çalışmak için orada bir kurumla anlaşmalı ve sonrasında ya onlardan size resmi bir talep gelmeli ya da siz orada çalışacağınıza dair resmi evraklarınızla Alman Büyükelçiliği’ne veya Alman Konsoloslukları’na müracaat etmelisiniz.
Almanya çalışma izni vizesini, Almanya’da bir kurumla çalışmak için anlaşan kişiler alabilir. Ya da Türkiye’de çalıştığınız uluslararası bir şirketin Almanya ile Erasmus programına benzer bir işçi değiş tokuş programının olması gerekmektedir. Bu iki durumdan birisi Almanya’da çalışma vizesi almanız için yeterli olacaktır.
Alman vatandaşlığına ya da Avrupa Birliği’ne dahil olan ülkelerden birisinin vatandaşı değilseniz maalesef bu durumda sizden Almanya çalışma vizesi istenecektir.
Gelelim çalışma vizesi alma konusunda eğitim ayrıcalıklarına.
Eğer Almanya’da bir yükseköğretim gördüyseniz şanslısınız demektir zira mezun olduktan sonraki ilk 18 ay dahilinde çalışabileceğiniz bir iş bulursanız oturma ve çalışma izni alabilirsiniz.
Üniversite eğitiminiz bittikten sonra eğer Almanya’dan ayrılıp Türkiye’ye döndüyseniz 6 aylık bir süre zarfında da vize alma hakkınız bulunmaktadır. Yani tamamen ümitsizliğe kapılmanıza gerek yok. Türkiye’de bulunduğunuz bu sürede iş bulursanız Almanya’nın Ausländerbehörder (Yabancılar) şubesine talepte bulunarak oturum izni alabilirsiniz.
Almanya’da çalışma izni konusunu bir kaç farklı sınıfta açıklayabiliriz.
Çalışma izni için başvuru yaparken sizden minimum A2 düzeyinde Almanca’ya sahip olduğunuza dair bir belge istenecektir. Bu belgenin tek istisnası mühendislik veya bilişim teknolojileri alanlarıdır.
Almanya çalışma vizesi talebi için diploma denklik gerekmektedir. Türkiye’deki mezun olduğunuz üniversite bölümünün Almanya üniversitelerinin diplomalarına denk olması şarttır.
Almanya’da en fazla 90 günlük süre zarfı için çalışmayı hedefliyorsanız, Almanya çalışma izni vizesi yerine Almanya Schengen Vize başvurusunda bulunmanız sizin için daha uygun olacaktır. Ayrıca alması da daha kolaydır.
Almanya sizden A2 dil düzeyini belgeleyen bir sertifika talep edecektir. Bu sahip olunması gereken minimum düzeydir. Ancak bu belgeyi Almanya tarafından kabul edilen GOETHE gibi kurslardan almanız gerekmektedir. Yani yetkisiz kurslardan alacağınız belgeler kabul görmeyecektir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi Almanya çalışma izni vize başvurusu için Almanya Konsolosluğu’nun onayladığı yerlerin sınavlarına girmelisiniz. ÖSD ve Goethe Institute örnek olarak verilebilir.
Bu sertifika, temel düzeyde Almanca bilgisine sahip olduğunuzu gösterecektir. Ancak unutulmamalıdır ki bu temel düzeydir. İşe başlayacağınız kurum sizden çok daha üst seviyede dil yeterliliği talep edebilir.
Bu bizlere yoğun olarak gelen bir sorudur. Ancak üzülerek söylemek isteriz ki yanıtı olumsuzdur. Fakat bu kişinin partneri/eşi ve bakmakla mükellef olduğu çocukları Almanya’ya gelmek için ‘Almanya Aile Birleşimi Vizesi’ başvurusunda bulunabilir.
Almanya’da çalışacak kişiye bağımlı kardeşleri veya yaşlı ebeveynleri varsa, onlar da bu vizeye başvurarak Almanya’ya gelebilirler.
Bu, çalışma izni vizesinden biraz daha değişik bir konudur. 6 ay süreyle Almanya’da yaşayıp iş arama hakkına sahip olmak isteyenler, bu imkana Almanya iş arama vizesi sayesinde ulaşabilir.
Vize süresi bitmeden Almanya’da iş bulursanız, iş bulduğunuza dair Yabancılar Dairesi’ne kanıt sunup çalışma izni için başvuru yapabilirsiniz.
Herhangi bir işte çalışabilirsiniz. Fakat aşağıdaki meslekler için diploma denkliği talep edilir:
Eğer ‘lisanslı zanaat’ grubundaki mesleklerden birinde serbest çalışmak istiyorsanız yine denklik almanız gerekir.
Almanya, yaşam standartları gelişmiş bir ülkedir. Bundan dolayı iş bulmanın kolay, çalışma koşullarının iyi olduğu söylenebilir.
Resmi olarak, haftada en fazla 50 saat çalışma hakkı vardır. Part-time çalışmak isteyenler ekstra 10 saat mesai hakkı elde eder.
Yıllık 30 gün izin kullanılabilir. Çalışan kişi ek mesaiye kalırsa bu süre artabilir.
Öte yandan Almanya’da çalışan kişiler için vergi oranı %0-%45 arasındadır. Kurum vergi oranları ise %15 civarındadır. Kişilerin ödemekle yükümlü olduğu vergiler maaşına göre değişir.
Almanya Hakkında Bilgi Sizlere Almanya Vizesi Almak konusuna değinmeden önce genel olarak Almanya hakkında bilgi…
Blogger yöneticisi nedir? Kim blogger yöneticisi olarak çalışabilir? Blog yöneticisi iş tanımı Bir blogger yöneticisi,…
Nasıl blogger yöneticisi olunur? Her gün daha fazla blog ortaya çıkıyor, büyüyorlar ve gelişiyorlar, gelirler…
Umarım hiç kimse, instagram'da sayfa açmanın ve açılan bu sayfanın tanıtılması için hedef kitlenin analizinin…
Index of course 1-) What’s scam? 2-) What are the most effective scam methods? 3-)…
Bu yazımda sizlere Almanca dilinin nasıl öğrenileceğini açıklamaya çalışacağım. Özellikle Avrupa'da Almanca dili İngilizce'den sonra…