Almanca

Almanca Öğretmenliği Bölümü

Bu yazımda sizlere Almanca Öğretmenliği bölümünün genel tanıtımını yapacağım. Ayrıca tercih edilmeli midir, olumlu ve olumsuz yanları nelerdir, okuması kolay mıdır, okuduktan sonra iş bulma olanakları nedir, özellikle de devlette ataması ne durumdadır v.b sorularınızın hepsine yanıt bulabileceksiniz.

Haydi o zaman Almanca Öğretmenliği bölümünün genel olarak ne olduğunu açıklamakla başlayalım.

Almanca Öğretmenliği Bölümü

Almanca Öğretmenliği bölümü genel manada Alman Dili Ve Edebiyatı alanıyla ilgilenmekte olup bu alanın araştırılması ve tanıtımı görevini üstlenmiştir. Ancak Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği bölümü bu Alman Dili Ve Edebiyatını olabildiğince Eğitim Bilimleri içerikleriyle birleştirmiştir. Yani ne demek istiyoruz, sizin öğrendiğiniz Alman Dili Ve Edebiyatını okullarda ders verebilme şeklinde harmanlayarak öğretimini sağlar. Bu sayede Almanca Öğretmenliği, Edebiyat Fakültelerinde okutulan Alman Dili Ve Edebiyatı ya da Mütercim Tercümanlık Almanca gibi bölümlerden çok farklı bir seviyeye ulaşır.

Genel manada Almanca Öğretmenliği Bölümünden bahsettiğimize göre biraz daha detaylarına bakalım.

Almanca Öğretmenliği Bölümünde kaç yıl eğitim alınmakta ve ders içerikleri nasıldır?

Almanca Öğretmenliği tüm üniversitelerde Eğitim Fakültesi olması nedeniyle paket program olarak sunulur. Eğitim süresi “4” yıldır. Ancak hazırlık sınıfı durumu üniversiteden üniversiteye değişiklik gösteren bir konudur. Çoğunlukla hazırlık sınıfı zorunlu olmakla beraber, muafiyet sınavına girilerek eğer ilgili üniversitenin belirlediği düzeyde bir Almanca bilgisine sahipseniz hazırlık sınıfını atlayarak direkt olarak 1. sınıftan başlayabilirsiniz. Eğer hazırlık sınıfını geçemezseniz 1 yıl zorunlu olarak Almanca hazırlık alırsınız. Bu genel manada çok zor olmamakla birlikte dediğim gibi Üniversiteden Üniversiteye değişkenlik gösterecektir. 2019-2020 YÖK verilerine göre 16 farklı üniversitede 17 farklı tercih seçeneği ile faaliyet göstermektedir.

O halde biraz da ders içeriklerden bahsedelim. Üstte de belirttiğim gibi Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği Bölümü bir paket programdır o yüzdende tüm üniversitelerde standart olarak bu dersler bulunmaktadır.

Almanca Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir? Üniversitede bu bölümü tercih eden ve okuyacak olan aday öğrenciler;

Almancanın Yapısı,
Okuma Becerileri,
Yazma Becerileri,
Sözlü İletişim Becerileri,
Eğitim Psikolojisi,
Eğitim Sosyolojisi,
Dil Edinimi,
Edebi Metin İnceleme ve Öğretimi,
Sınıf Yönetimi,
Özel Öğretim Teknikleri,
Almanca-Türkçe Çeviri Uygulamaları,
Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi,
Mikro Öğretim,
Almanca Ders Kitabı İncelemesi,
Materyal Değerlendirme ve Uyarlama,
Almanca Sınav Hazırlama ve Değerlendirme,
Öğretmenlik Uygulaması,
Makro Öğretim,
Almanca Öğrenme ve Öğretme Yaklaşımları,
Almanca Öğretimde Drama,
Karşılaştırmalı Ülke Bilgisi

Görüldüğü üzere bu derslerin bir kısmı doğrudan Almanca ile alakalı olsa da bir kısmı da sizin Öğretmenlik vermenizi sağlayacak olan eğitimin dersleridir ki buna formasyon dersleri denir. Eğitim fakültesi Almanca Öğretmenliği‘nden mezun olarak her öğretmen Almanca Öğretmenliği Lisans Diploması‘na sahip olur ve özelde ya da devlette Öğretmenlik yapma hakkına sahiptir.

Almanca Öğretmenliği’nin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?

Bu bölüm öncelikle dile yatkın olmayan insanlar için oldukça zor olabilir. Bu yüzden dil öğrenme işinden zevk alıyor olmanız gerek. Bu bölüm kesinlikle zorla okunacak bir bölüm değildir.

Olumlu yanları eğer dile eğilimin varsa okuması oldukça kolay ve zevkli bir bölümdür. Almanca Türkiye’de geçerliliği İngilizce‘den sonra en yüksek olan 2. yabancı dildir. Zaten bir çok okulda 2. Yabancı Dil olarak okutulur. Bu yüzden gerek özelde gerekse de devlette iş bulması çok zor olan bir bölüm değildir. Almanca Öğretmenliği genel olarak kadınların tercih ettiği bir bölümdür. ( dil bölümleri ağırlıklı olarak bu durumdadır ) Bu yüzden bol bol kadın arkadaşınız olur. Ve almancanızı da iyi düzeyde geliştirirseniz aynı şekilde bol bol Alman arkadaşınız olur. Yurt dışı imkanlarıyla beraber size inanılmaz fırsatlar da sunabilir.

Olumsuz yanları ise dile eğilimin yoksa okuması oldukça zordur. Gırtlaktan konuşulan kaba bir dildir. Bir dil bölümü olduğundan nankördür tekrar edilmediği anda unutulur. Mezun olduktan sonra özel okulda iş bulmak için çaba sarf etmeniz gerekir zira bir lise branş bölümüdür. Devlette ise KPSS süreci kesinlikle yabana atılmaması gereken ve sıkı çalışma isteyen bir diğer kısmıdır.

Ve geldik belki de hepinizin heyecanla beklediği atama durumuna. Ben devlette çalışan bir Almanca Öğretmeni olarak size bunu tüm detaylarıyla açıklayacağım. Aklınızda hiç bir kuşku kalmayacak.

Almanca Öğretmenliği’nin Devlet’te ataması ne durumdadır?

Bildiğiniz üzere devlette atamalar KPSS ile yapılır. Ve KPSS ‘de de farklı puan türleri bulunmaktadır. Almanca Öğretmenliği‘nin ataması da KPSS P120 puan türüyle yapılır. Bu puan türü için sırasıyla Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve YDS sınavlarına girmeniz istenir. Ne YDS mi, diğer branşlar alan sınavına giriyor ama dediğinizi duyar gibiyim. Evet Almanca Öğretmenliği bölümü YDS sınavına tabi olan bir kaç bölümden birisidir. Bunun sebebi ise Almanca Öğretmenliği bölümünde alan sınavına soru hazırlayacak öğretmen bulunamamasıdır. YDS sınavı Almanya kökenli olan gurbetçiler için büyük bir avantaj olmuştur ancak unutulmamalıdır ki onlar içinde Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri sınavları zorlayıcıdır. Bu yüzden YDS için düzenli bilimsel ve akademik okuma yapan, okuduğu ilgili makelelerdeki sıkca çıkan kelimeleri not alıp onlara çalışan Almanya geçmişi olmayan kişilerde YDS den 50-60 civarı bir notu rahatlıkla alabilir.

KPSS konusundan detaylı olarak bahsettiğimize göre biraz da atama sayılarından bahsedelim. Örneğin 2019 şubat atamasında almancaya verilen kontenjan 101 olmuş akabinde yapılan 2019 ek atamasında ise 200 olmuştur. Aynı şekilde 2020 mart atamasında verilen kontenjan 138 iken sonrasında yapılan ek atamada ise 200 olmuştur. Ve puanlar 73.4 bandına kadar inmiştir. O halde kabaca bir hesap yapalım. YDS‘den 60 doğru, Eğitim Bilimleri’nden 50 net, Genel Yetenek ve Genel Kültür‘den ise toplamda 60 net yapan birisi rahatlıkla atanabilir. Bu netleri yapmakta inanın çok zor değil. Sıkı bir çalışmayla 1 sene içerisinde bile rahatlıkla yapılabilir. Ben yaptım hemde hiç bir şekilde dersane vs yardımı almadan. Tek kaynağım internetti internetten ders videolarını seyreder akabinde soru çözerdim. YDS içinde belirttiğim gibi bol bol makale okurdum.

Aklınıza takılan her türlü soru için konuya yorum bırakarak bana ulaşabilirsiniz.

Webmaster

View Comments

    • Almanca bilimsel makalelerin olduğu sitelerden okumalar yaptım. Dw, wissen.de gibi siteler işimi görüyordu.

  • Ben 12.sinif öğrencisiyim şuan ydt için Almanca kursuna gidiyorum ilk başlarda çok istekliydim 1 ay kadar kursa ara verildi bugün yeniden başladık fark ettim ki almancayi seviyorum ama kendime yapabileceğim konusunda güvenmiyorum sizce başka bir bölüme yönelmeli miyim?

  • Hocam merhabalar, ben de alman dili ve edebiyatı mezunuyum, devlette öğretmenlik yapabilmem için formasyon şartı var mı? bu atamada yds şartı gelmesi çok ama çok kötü oldu, nasıl soru hazırlayacak personel bulamamışlar..

    • Türkiye'de pek ilgi çeken bir bölüm değil malum. Bu yüzden pek kimse bu işle uğraşmadı. YDS 'de daha cazip hale geldi. Tabi siyasi sebepleri de var. Formasyon şartı tüm öğretmenlik bölümlerinde var. Eğer eğitim fakültesi mezunu değilseniz formasyon almanız şart. Özelde bile yasal olarak formasyon sahibi olmadan öğretmenlik yapamazsınız.

Recent Posts

Almanya Vizesi Almak

Almanya Hakkında Bilgi Sizlere Almanya Vizesi Almak konusuna değinmeden önce genel olarak Almanya hakkında bilgi…

3 sene ago

Blogger yöneticisi nedir?

Blogger yöneticisi nedir? Kim blogger yöneticisi olarak çalışabilir? Blog yöneticisi iş tanımı Bir blogger yöneticisi,…

3 sene ago

Nasıl blogger yöneticisi olunur?

Nasıl blogger yöneticisi olunur? Her gün daha fazla blog ortaya çıkıyor, büyüyorlar ve gelişiyorlar, gelirler…

3 sene ago

SOSYAL AĞLARDA HESAPLARIN ANALİZİ

Umarım hiç kimse, instagram'da sayfa açmanın ve açılan bu sayfanın tanıtılması için hedef kitlenin analizinin…

3 sene ago

Ways of protection, identify and catch the scammers

Index of course 1-) What’s scam? 2-) What are the most effective scam methods? 3-)…

3 sene ago

Almanca Nasıl Öğrenilir?

Bu yazımda sizlere Almanca dilinin nasıl öğrenileceğini açıklamaya çalışacağım. Özellikle Avrupa'da Almanca dili İngilizce'den sonra…

3 sene ago